Cykel- eller vandretur til Særløse Overdrev | Visitlejre

Cykel- eller vandretur til Særløse Overdrev

Kort fortalt om turen

Du kører gennem skoven ad gode grusveje til det lysåbne Ovedrev med fugleliv, vilde blomster og sommerfugle. Se dig omkring og spis den medbragte mad, hvor du helst vil. Du må gå over det hele. Overdrevet var den jord, man i gamle dage ikke kunne opdyrke, og som derfor blev brugt til græsning. I skoven er der badesø. Børnene kan fange smådyr i medbragt fiskenet på stang og med spand.

Print teksten og tag den med på turen

Oplevelser på turen

Her er forslag til nogle punkter, du kan opsøge på overdrevet. Besøg alle 3 dele af overdrevet.  De er meget forskellige.

Fra stationen følger du cykelrute 88 til højre ned gennem Hvalsøs hovedgade. Følge skiltene med 88 til Storskoven og videre gennem denne i alt ca. 5 km. I skoven er ruten afmærket med træpæle med nr. 88.

Særløse Overdrev: Område 1

Du kommer ud på en græsslette med en vid udsigt. Her vokser græslandets planter, som foretrækker lys og varme. Du må gå overalt og kigge på dem og plukke en buket af dem, hvis du vil. Husk dog, at den hvide gøgelilje er en fredet orkidé. Den må ikke plukkes!

Ved skovbrynet ser du det gamle stengærde, som blev rejst i 1810 for at holde kvæget ude af skoven. Fra 1810 blev skovbruget effektiviseret med omfattende træplantninger og ønske om ubeskadigede træstammer til tømmer. Før havde kvæget også græsset inde i skoven, og grænsen var dengang flydende mellem skov og åbent land.

I nogle årtier indtil fredningen i 50'erne var område (1) en kornmark. Nu bliver det slået en gang eller to om året. Det er godt for blomsterplanterne. Blomsterplanter og græsser når at blomstre inden slåning, blandt andet den kraftige blødt hårede fløjlsgræs. Blomstrende græsser kan være meget smukke. Spejderne ejer og bruger området. Vis hensyn, hvis de er der. Gå gennem en låge (se kort) til område (2).  

Område 2

Her har store dele aldrig været opdyrket. Jorden var for gruset og fuld af våde huller og stejle småbakker. Her græsser nu fredelige køer, som er vant til mennesker, som viser hensyn. De holder områdets buskvækst nede. På bakkerne ser du de afgnavede buske og træer og urter, der tåler tørke og varme. I de fugtige lavninger vokser planter som kattehale, eng-forglemmigej og vandrøllike og mange andre arter. Her er landskabet bevaret, så det kunne være 1850 eller før. Læs mere om overdrevet.

Område 3

Bøllesø er det mest spændende ved område 3. Du kommer derind tæt forbi hytten. Vis hensyn, hvis der er nogen i hytten.

Bøllesø var en engang en tørvemose. I dårlige tider, f.eks i krigstider med mangel på brændsel, blev der gravet tørv, og efterhånden var mosen forandret til sø. Gå på gangbroen gennem mosen. Her kan du se spændende moseplanter som tørvemos og lyng. I vandet findes den kødædende vandplante blærerod. Den flyder med rod og det hele og optager små dyr fra vandet i blærerne på bladene. Den har gule blomster i juli.

Badested ved Avnsø 4

Der er badested på Avnsøs sydlige bred. Stien derover går langs søen under gamle bøge. Gå tilbage til cyklerne, og tag samme vej til Hvalsø, som du kom derud.

Del denne side

Praktiske oplysninger og nyttige links

Længde: 5 km fra Hvalsø St. til overdrevet den ene vej

Underlag: Grus, asfalt og græs

Barnevogn: Kun i skoven, ikke på overdrevet

Transport: Tog til Hvalsø st. Du kan have cyklen med i toget

Vis stort kort

Læs mere om landskabet omkring Særløse Overdrev

Se/print kørsels- og vandrevejledning til Overdrevet:

Se/print detailkortet over Særløse Overdrev