Skibssætningen ved Gl.Lejre

I oldtidens fodspor

Foto: Anders Graver

Gl. Lejre er blevet kaldt Danmarks Riges vugge. Her finder I alt fra Skjoldunger til skibssætninger, gravhøje, 5000 år gamle jættestuer og en talerstol af sten langt inde i den dybe skov.

Egnen omkring Gl. Lejre er et meget varieret landskab med store vandløb og bakker, skove, søer og sletter. Ifølge sagnene kom et skib som en gave fra guderne sejlende til Lejre med guld og våben om bord, men ingen ved roret. I skibet lå en dreng, som blev Kong Skjold. Hans slægt Skjoldungerne med Rolf Krake, Frode Fredegod og Harald Hildetand kom til at regere i Gl. Lejre, der blev et vigtigt magtcentrum. Rolf Krake og hans kæmpere blev overlistet og dræbt og den prægtige Hjorthal brændt af.

Følg Margueritruten til Gl. Lejre og start turen på Lejre Museum, der giver dig historien om  Kongeriget Danmarks begyndelse gennem nogle af Danmarks bedst bevarede oldtidsfund fra vikingetiden. I det fredede landskab omkring museet kan I opsøge store fortidsminder, heriblandt den store skibssætning, Margrethestenen og de uudgravede gravhøje Grydehøj, Mysselhøj, Hyldehøj, Ravnshøj og Harald Hildetandshøj. I finder også sporene af en mægtig Kongehal og fire mindre haller, der står som bevis på, at netop her lå kongesædet for de tidligste danske konger.

Fortsæt til Herthadalen, der fra 1850'erne og helt op i vor tid dannede rammen om grundlovsmøder med op til 15.000 tilhørere i den store fordybning med en talerstol af sten midt inde i skoven.

Nu Kommer I til Sagnlandet Lejre, hvor I kan se og røre ved og prøve Danmarks historie lige fra Stenalderen til 1800-tallet. Her finder I også både en genskabt skibssætning, som den i Gl. Lejre engang har set ud og Danmarks største kongehal, der er genskabt efter fundene i Gl. Lejre. Et imponerede bygningsværk, der vidner om stormagt af stor betydning - og fantastisk håndværk.

Et par kilometer fra Gl. Lejre finder I den 5.000 år gamle Øm jættestue, der er åben for besøgende. 

Fortsæt jeres tur til Hvalsø og Bidstrup Skovene med afmærkede vandrestier, ride- og mountainbikeruter og hundeskov. Download folder om Bidstrup Skovene. I Hvalsø er der mulighed for at finde lidt frokost - prøv fx Hvalsø Spisehus.

Smut også forbi Særløse Overdrev, der viser, hvordan et sjællandsk landskab så ud før det moderne landbrug.

Hvis I er friske, kan I overnatte på naturlejrpladsen ved den gamle vandmølle Tadre Mølle i Elverdamsdalen. Eller prøv et af de andre overnatningssteder i Lejre