vandretur ved Ejby ådal | Smuk gåtur i Lejre

Vandretur på Ejby skrænter og Ejby Ådal

Kort fortalt om turen

Tag de lidt større børn med. De vil kunne lide denne tur. Her er godt for dem, som kan lide fysisk udfordring, godt for blomsterelskere, sommerfugleelskere og de stillesiddende og tænksomme. Turen begynder højt oppe over stranden, og uanset vejret er det en storslået oplevelse at gå oppe på kanten og kigge langt ud over Isefjorden. Ved stranden kan du bade eller bare spise den medbragte mad, inden turen går videre ind i ådalen. Og så er der planter og dyr og svampe og køer alt efter årstiden.

Der er ingen p-plads ved Ejby Havnevej. Parkér fornuftigt et sted i nærheden. Gå ad Hedegårdsvej, fortsæt ad stien hen til informationstavlen (1) eller gå fra havnen, hen ad stranden til trappen ind over hegnet og op til toppen. Et godt valg med lidt større børn, der kan lide udfordringer.

Oplevelser på turen

Her er en oversigt i kort form over det, du kan opleve undervejs på turen.

Print teksten og tag den med på turen

Skrænterne (2)

Ejby skrænter er dannet ved vekslende havstigning og landhævning siden istidens slutning for 12-15.000 år siden. Der er kalkholdige kildevæld i skrænterne, som visse planter elsker. Kalken stammer fra aflejrede dyr med kalkskaller på den gamle havbund.

Rillerne på skrænterne opstår af sig selv ved små skred, og på grund af plasticiteten i leret i skrænterne holder de. Det er i hvert fald teorien om dem. Men det er svært at efterprøve teorien. Kvæget går derefter på nogle af dem, så de bliver til stier, kaldet ’fårestier.’ De findes alle steder i den slags skrænter.

Ved det lille gule hus åbner du el-hegnet med håndtaget og lukker omhyggeligt efter dig eller kravler over stenten. Følg græsvejen ned til stranden - et passende sted til medbragt mad og leg.

Gennem Ejby ådal (3)

Skrænter og ådal er fredede. Ådalen er dannet af smeltevand i istiden og er berømt for sin skønhed og sine mange og sjældne plantearter. Man kan gå langs skræntens fod og se ud på engen, når den er meget fugtig.

Det meste af ådalen har været afgræsset siden 1948 og sikkert også meget længere. De stejle skråninger og de grusede knolde i bunden af ådalen har næppe nogensinde været opdyrket.

Der er mange blomstrende aks af orkidéen maj-gøgeurt i maj og juni og desuden engkabbelejer på store områder i forsommeren. Mange af planterne i ådalen er fredede, og man må ikke plukke fredede planter.

Ud til åen (4)

Ved punkt (4) på kortet er dalbunden mere tør, og du kan man gå ud på engen og finde selve åløbet, som snor sig ureguleret af sted mod kysten. Der er også en trappe op til p-pladsen overfor.

Kvier i slugten

Dalen bliver smallere indad og mere skyggefuld med høje buske og træer. På turen kan du måske møde fredelige køer og kvier, som du blot venligt giver plads for. Køerne gnaver græs og buske, så ådalen ikke gror til i tæt krat. De er naturplejere.

Alternativ rute (5)

Du kan også vælge at blive oppe på den sydlige skrænt og kigge ned i ådalen, mens du går mod Troldbyvej. Her vokser helt andre planter. Det vil være bedst i meget våde perioder og uden støvlerne. Her græsser dyrene også. Gå til højre på Troldbyvej tilbage til Ejby. 

Del denne side

Praktiske oplysninger

Længde: 2,5 km 

Underlag: Strandsten, fugtig eng, græs, grus, asfalt

Barnevogn: Ikke egnet 

Andet: Gummistøvler i regnfulde perioder, hund i snor overalt, florabog, hvis du har

Transport: Bus 228 og 230R

Her finder du Ejby

Vis stort kort

Se/print kort over turen her