Vandretur ved Gammel Lejre og Ledreborg | Visitlejre

Vandretur ved Gammel Lejre og Ledreborg

Kort fortalt om turen

Du skal ud på en 6 km gåtur i det sagnomspundne Lejre. De gamle sagn siger, at Rolf Krake boede her, og her stod hans prægtige Hjorthal. Han er måske kun et sagn, men i området er utallige levn fra jernalder og vikingetid, og her var store haller gennem generationer, og mægtige mænd er begravet her. Du passerer steder, hvor oldtidens mennesker levede og døde, festede og ofrede til guder og forfædre, og hvor folk i dag spiller golf.

Oplevelser på turen

Her er en oversigt i kort form over det, du kan opleve undervejs på turen.

Print teksten og tag den med på turen

Vikingers bopladser (1)

På skråningen bag landsbyen, modsat Lejre Museum, er et stort område, hvor der lå bopladser i 600–1000-tallet. Gennem 30 års arkæologiske udgravninger er mere og mere blevet afdækket, og det fortæller historien om 500 års bosættelse. Nogle af de udgravede huse er afmærket i græsset. Man kan gå ind på området og gå omkring mellem dem. Du kan gå op på gravhøjen Mysselhøj (2) og se ud over hele Lejreområdet. Læs mere om Gl. Lejre.

Herthadalen (3)

Herthadalen var måske hellig skov i før-kristen tid. Thietmar af Merseburg besøgte landet og skrev omkring år 1000: 'Der er i de egne en lokalitet ved navn Lejre, beliggende i det område, som kaldes Sjælland. Der mødes de alle hvert 9. år i januar måned og ofrer 99 mennesker, heste, hunde og haner (i mangel på falke). De tror, det udsoner forbrydelser mod de underjordiske.’

En oldgermansk frugtbarhedgudinde kaldtes af latintalende skribenter for Nerthus. Nogle mener, det er samme ord som ’Herthus’, og at dalen her har navn efter gudinden. Den nordiske mytologis ord for denne gudinde var ’Njord’. Mon der blev foretaget sådanne ofringer her til hende? Den smalle, mørke dal kan have haft stor tiltrækning på folk med naturreligion, men vi ved det ikke.

Talerstolen (4)

Tusind år efter vikingerne holdtes der grundlovsmøder i Herthadalen, det var fra 1852 og mange år frem. På festpladsen foran talerstolen kunne flere tusinde mennesker være samlede til møderne. En lille tavle på stedet fortæller om det. Talerstolen er bygget af granitblokke og står endnu på skråningen. Den er for nylig blevet restaureret. En sti fører op til den fra skovvejen.

Shamanhytter før golfbaner (5)

Helt for enden af Sagnlandet Lejres p-plads går du langs Ledreborgs golfbane. Før anlæggelsen udgravede arkæologer området og fandt, at i de sidste 1.000 år før Kristi fødsel var her en stor kultplads, hvor shamaner (hedenske præster) ledede ofringer og andre hellige gerninger. Ved p-pladsen forlader du ’Skjoldungestien’ og fortsætter lige ud ad vejen forbi Ledreborg Slot.

Ledreborg Slot (6)

Slottet har en lang spændende historie som Lejre Historiske Forening har samlet, og det moderne Ledreborg har mange aktiviteter, som trækker stort publikum hvert år. Parken, som er smukt restaureret, er i sæsonen åben mod entré fra Amalienborgporten for enden af Ledreborg Allé. Ledreborgs ejere har som andre godsejere gennem tiden præget hele egnen med mange aktiviteter. Naturen og landskabet har store natur- og kulturhistoriske værdier og byder på mange gode oplevelser. 

Ledreborg Palace Golf

Du passerer øvebanerne og det store nye klubhus i fineste paladsstil. Der er åbent i klubbens retaurant og butik, også for ikke medlemmer. Læs mere om golfbanen her. 
Gå op til en af stierne mod Gl. Lejre eller drej til højre og tag Ledreborg Allé. Der er en dejlig højloftet atmosfære i skyggen under de næsten 300 år gamle linde.

Ledreborg Allé (7)

Ledreborg Allé blev anlagt i 1740'erne af Johan Ludwig Holstein, senere statsminister, som netop havde købt ejendommen. Alléen skulle være den imponerende vej ind til selve slottet. Den er i alt 7 km lang. Du går kun på en lille del af den fra broen til slottet. Alléen er fredet.

Tanker i alleén

Gamle godsregnskaber viser, at det tog 13 mand 4 måneder at anlægge det første stykke fra slottet og til Enghavebro. Det er vel ikke så dårligt i betragtning af, at værktøjet var skovle, hakker og heste med vogne. Der medgik i alt 9.800 læs grus til hele den 7 km lange allé, som bønderne tog fra Hestebjerget, en åsbakke ca. 500 meter herfra. Det svarede til mellem 300 og 400 bøndervogne årligt fulde af grus. Den slags var hoveriarbejde, altså en del af den ydelse, som bonden give herremanden for at have sin fæstegård. 

Del denne side

Praktiske oplysninger

Længde: 6 km

Underlag: Grus, skovsti, asfalt

Barnevogn: Muligt

Transport: Tog til Lejre st. og bus 207 i 6 minutter til Museet. Bil: Parkér ved Lejre Museum

Her finder du Gl. Lejre

Vis stort kort

Læs mere om Gl. Lejre

Se/print kort over turen her